Vlasnici „Mofasa“ dobili pare i otišli

Gradska uprava Istočnog Sarajeva i formalno je postala vlasnik i preuzela upravljanje preduzećem „Mofas“ kojem je prijetila likvidacija.

Кod Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu u Registar poslovnih subjekata upisani su podaci o promjeni osnivača društva i promjeni lica ovlašćenog za zastupanje.

- Prestaju ovlašćenja za zastupanje Milivoju Gutalju, a društvo će zastupati Stevan Šobot. Iz društva istupaju Otte Dirk, Šefik Husaković i Paul Bernhardt GmbH i osnivačka prava i članske udjele prenose na javno preduzeće Direktne investicije grada Istočno Sarajevo’ - navedeno je u rješenju Okružnog privrednog suda.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Mofasa“ Zoran Lazarević potvrdio je danas za CAPITAL da je procedura oko preuzimanja ovog preduzeća i formalno završena, ali je istakao da značajnijih poslova još nemaju.

- Radili smo u prethodnom periodu neke projekte za grad Istočno Sarajevo. Nadamo se da ćemo sada početi sa konkretnijom proizvodnjom. Od 70 radnika koliko smo imali kada su ovi problemi počeli sada nas je ostalo 48. Neki su ispunili uslove za penziju, a neki su otišli dobrovoljno. Sutra počinjemo sa jednim značajnijim projektom, ali mislimo da bi Vlada i Grad mogli više da se angažuju oko traženja tržišta jer mi to ne možemo sami raditi - rekao je  Lazarević.

Podsjećamo, Vlada RS je prije sedam godina sa investitorima iz Njemačke i Tešnja, na imovini nekadašnjeg giganta „Famosa“, formirala preduzeće „Mofas“.

U novoformiranom preduzeću 49 odsto vlasništva imao je „Famos“, koji je u većinskom vlasništvu RS, firma „Paul Bernhardt“ dva odsto, njen vlasnik Otte Dirk 24 odsto, dok je Šefik Husaković iz Tešnja imao 25 odsto.

Međutim, polovinom prošle godine CAPITAL je otkrio da vladini partneri namjeravaju da likvidiraju preduzeće, što je dovelo do štrajka radnika koji su tražili pomoć od Vlade.

Nakon što im je Vlada RS doznačila dva miliona KM za kupovinu udjela stranih partnera, Gradska uprava Istočnog Sarajeva je početkom ove godine potpisala ugovor o  kupovini 51 odsto udjela u preduzeću “Mofas”, a procedura preuzimanja okončana je prije nekoliko dana.

CAPITAL.ba