Višković: Svidjelo se nekom ili ne, RS će dobiti svoju agenciju za lijekove

 Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska krenula u osnivanje svoje vlastite agencije za lijekove nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u jeku pandemije virusa korona zabranila upotrebu kiseonika u zdravstvenom sistemu Srpske.

Kako je rekao potez Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je bio atak na zdravlje građana, te ga je upredio sa terorizmom.

- Mi nismo mogli da dozvolimo ono što je tada uradila agencija na nivou BiH i zato smo osnovali svoju. I ići ćemo dalje u realizaciju svih naših akata na tom planu, svidjelo se to nekome ili ne - rekao je Višković.

- Ono što je uradila  Agencije za lijekove BiH bilo je usmjereno na zdravlje naših pacijenata, iako je kasnije dokazano da je kiseonik ispravan - rekao je Višković. 

Prema njegovim riječima, kada je Agencije za lijekove BiH zabranila upotrebu kisonika na na Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci bilo je oko 300 pacijenta koji su bili životno ugroženi.

- Mi to nismo mogli dozvoliti i u tom momentu smo tražili produženje rokova da usaglasimo nepravilnosti kako su ih nazvali iz Agencije za lijekove BiH. A onda kažu ljudska greška - rekao je Višković.

Govoreći o formiranju Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, Željka Cvijanović, presjednica RS, istakla je da tu nema antiustavnog djelovanja.

- Ovo je bila iznuđena aktivnost institucija Srpske u vrijeme kada se neko preko Agencije za lijekove BiH obračunavao sa pacijentima i zdravstvenim radnicima. 

Praviti priču o kiseoniku na taj način, dovesti do toga da cijelo stanovništvo bude u panici, dovesti do očaja zdravstvene radnike koji znaju šta treba uraditi, a ne znaju da li smiju ili trebaju da urade, mislim da je nedopustivo - kazala je Cvijanovićeva.

nezavisne.com