Troje ljekara optuženo za nesavjesno liječenje Džene Gadžun

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv troje ljekara zbog nesavjesnog liječenja koje je dovelo do smrti dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, potvrdila je za UnaWorld portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Optuženi su doktor Suad Rožajac, dvije doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Rožajac se tereti se za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje. Nina Jovanović i Jasmina Halimić se osumnjičeni za zloupotrebu položaja.

Džena Gadžun je u novembru 2021. godine operisana je u privatnoj klinici “Bejtović” u Sarajevu. Vlasnik te privatne klinike Benjamin Bejtović se nije našao u optužnici.

Podsjetimo djevojčica je preminula tokom rutinske operacije tokom koje je došlo do komplikacija pa je prebačena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje je preminula 14. novembra 2021. godine.

Operaciju je izvodila doktorica Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad.

Roditelji Muris i Amila Gadžun za lokalne medije su ranije ispričali da je djevojčica rođena sa spuštenim kapkom, te da je pre godinu dana operisana u Kantonalnoj bolnici u Zenici. Tada joj je u čelo ugrađena plastika, koju tijelo nije prihvatilo, pa je došlo do infekcije.

Ljekari su im rekli da se plastika mora ukloniti. Kako u zeničkoj bolnici navodno nije bilo slobodnih termina, odlučili su se za operaciju u privatnoj klinici.

unaworld.com

Tagovi: