Strani turisti okupirali hotele u Srpskoj

Republika Srpska ovih dana vrvi od turista i gotovo svi smještajni kapaciteti su odavno popunjeni, zbog čega se u mnogim gradovima doslovno traži mjesto više za prenoćište u novogodišnjoj noći.

Do proslave Nove godine ostalo je svega nekoliko dana, a ulice i šetališta u Banjoj Luci i Trebinju već su preplavili turisti, dok se u narednim danima očekuje dolazak većeg broja gostiju i u druge dijelove Srpske.

Za proslavu najluđe noći u Srpskoj mjesec dana unazad vlada veliko interesovanje i skoro svi hoteli su već zauzeti. Gotovo je nemoguće naći i stan na dan, vikendicu ili kuću za iznajmljivanje, jer su ti smještajni kapaciteti odavno popunjeni, piše Glas Srpske.

Uz sve ljepote grada na Vrbasu u kojima turisti mogu uživati, veliki značaj ima i organizovani doček Nove godine koji je planiran na otvorenom, gdje će za sve prisutne pjevati regionalne muzičke zvijezde Željko Samardžić i Lepa Brena.

U hotelu “Jelena” kažu da za najluđu noć očekuju i do 140 gostiju iz Srpske i regiona.

Najviše gostiju nam stiže iz Slovenije i oni već godinama prednjače, a smještaj uglavnom rezervišu na dvije noći – kazala je recepcionerka Tatjana Ćosić i dodala da su cijene smještaja ostale na prošlogodišnjem nivou pa je za noćenje sa doručkom potrebno izdvojiti između 165 i 200 maraka, zavisno da li je jednokrevetna ili dvokrevetna soba.

Prema njenim riječima, bilo je mnogo interesovanja za smještaj koje su morali da odbiju jer više nije bilo mjesta u hotelu.

Gosti su polako počeli pristizati i u banjolučki hotel “In”, gdje su svi smještajni kapaciteti još u novembru popunjeni.

Zbog proslave Nove godine u Banjoj Luci kod nas su smještaj najviše rezervisali stranci – istakli su u ovom hotelu i dodali da je za noć potrebno izdvojiti 93 marke za jednokrevetnu sobu, dok je najjeftinija dvokrevetna 117 KM.

Ništa manje posla nemaju ni u hotelu “Central park”, koji se nalazi u srcu Trebinja. U ovom hotelu kažu da je posljednje slobodno mjesto za Novu godinu rezervisano početkom decembra te uprkos tome telefoni i dalje ne prestaju da zvone.

Gosti uglavnom iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, polako pristižu. Kada je riječ o proslavi i ove godine smo pripremili zanimljiv program – kazali su u ovom trebinjskom hotelu.

Zadovoljno trljaju ruke i u Turističko-zabavnom kompleksu “Ribarski konaci” u Doboju, gdje su ostala još dva-tri slobodna bungalova.

Pitanje je samo časa kada ćemo i njih popuniti, jer telefoni ne prestaju da zvone. Pored domaćih i gostiju iz Hrvatske i Srbije, ove godine imamo i Nijemce i Austrijance – kazala je recepcionerka Marija Lukić.

Jedan od glavnih zadataka za naredni period trebalo bi, prema riječima direktora Turističke organizacije RS Miodraga Lončarevića, da bude proširenje smještajnih kapaciteta u Srpskoj.

Gostiju je sve više zbog čega moramo, pored ponude, da radimo i na proširenju kapaciteta. Ono što me posebno raduje jeste i to što sve više naših stanovnika ostaje ovdje za novogodišnje praznike – kazao je Lončarević i dodao da Srpsku čini posebnom to što može da ugodi skoro svačijem ukusu i džepu.

Vlasnik hotela “Zlatna žita” u Palama Slavko Koroman kazao je da su kapaciteti za proslavu najluđe noći popunjeni. Međutim, problem predstavlja nedostatak snijega zbog čega pojedini gosti otkazuju ili skraćuju rezervacije.

– Imali smo nekoliko situacija da gosti otkažu rezervaciju, ali sreća pa je veliko interesovanje i odmah to mjesto popunimo. Naruku nam nikako ne ide vremenska prognoza nakon Nove godine, jer prema najavama meteorologa ni tada neće biti padavina, zbog čega pojedini skraćuju boravak na Jahorini i Palama – kazao je Koroman.

glassrpske.com

Tagovi: