Slovačka policija identifikovala atentatora na premijera Roberta Fica

Stariji muškarac, kako ga opisuju mediji, pucao je na Roberta Fica pošto mu je, prethodno rekao: “Robi dođi ovamo”. Na snimcima sa mesta događaja vidi se kako je policija savladala i nešto kasnije ubacila u vozilo muškarca odevenog u svetlo-plavu košulju i tamne pantalone.

Dnevnik Hospodarske novini i portal Plus su javili da je napadač identifikovan kao Juraj C. iz Levica, mesta nedaleko od mađarske granice, prenosi RTS.

Glavni tužilac Maroš Žilinka je odmah posle pucnjave izjavio da će napadač biti “adekvatno kažnjen”.

Peter Pelegrini, izabrani predsednik Slovačke i saveznik Roberta Fica, rekao je da “pokušaj atentata na premijera predstavlja pretnju svemu što je do sada krasilo slovačku demokratiju”.

“Užasnut sam kuda mržnja prema drugom političkom mišljenju može da odvede. Ne moramo da se slažemo oko svega, ali postoji mnogo načina da demokratski i zakonski izrazimo naše neslaganje”, napisao je Pelegini na mreži X.

Trenutak kada je upucan premijer Slovačke pogledajte OVDJE

Inače, slovački mediji navode da je napadač otvoreno na društvenim mrežama prozivao i napadao premijera, te ukazuju da slovačke službe i obezbeđjenje ništa nisu predvidjeli i reagovali na takve indicije.

 

banjaluka.net

Tagovi: