Sattler: Sudije i tužioci treba da objave svoje prihode

 Rješenja za probleme u pravosuđu BiH trebaju doći iznutra. Ono što je apsolutno neophodno kao prvi korak jesu izmjene i dopune Zakona o VSTS-u koje se odnose na integritet, ali za vladavinu su važne i izmjene zakona o sukobu interesa i o sudovima.

Rekao je to u intervjuu za CAPITAL šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Dakle, tu se radi o sudijama i tužiocima i potrebi da objave svoje prihode. Bio sam i ambasador u Albaniji i tamo je sprovedena jedna sveobuhvatna pravosudna reforma, nakon koje je 60 odsto sudija i tužilaca moralo napustiti pravosuđe. Ne vidim da u Parlamentu BiH trenutno postoji velika većina za tako nešto - rekao je Sattler.

CAPITAL: Gdje je BiH danas kada je u pitanju ispunjavanje 14 ključnih prioriteta? Ima li napretka?

SATTLER: Moramo priznati da je BiH napravila veliki korak prošle godine sa dobijanjem kandidatskog statusa. Svih 27 zemalja članica je saglasno dalo zeleno svjetlo i vi ste sada zvanično kandidat za članstvo u EU. Ali 14 ključnih prioriteta jesu osnovni kompas i potrebno je da vidimo njihovo sprovođenje. Do sada smo vidjeli da je kandidatski status doprinio bržem formiranju vlasti tako da su pred nama tri i po godine za sprovođenje prioriteta. Drago mi je da je Savjet ministara promijenio svoj put, da rade brže i da su se riješili stvari koje su stajale. Dogovorili su se oko budžeta uključujući i povećanje od 20 odsto za institucije na državnom nivou. Vidjeli smo i određene korake kada je riječ o pravosuđu, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije što i dalje ostaje alfa i omega cijelog ovog procesa. Važno nam je da vidimo zakon o sudu, zakon o sprečavanju sukoba interesa, zakon o VSTS-u, izmjene koje se odnose na integritet, da ti zakoni budu u proceduri, ali u isto vrijeme. Vidjeli smo da ima pomaka, ali moramo vidjeti više toga.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

CAPITAL.ba

Tagovi: