Republika Srpska prodaje HET!

 Dokapitalizacija preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET), koja se planira prodajom akcija na Banjolučkoj berzi, znači privatizaciju tog društva. Prema nepotvrđenim informacijama Srbija je zainteresovana za kupovinu akcija čime bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih dijelova „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS).

Portal CAPITAL objavio je danas da HET planira da se dokapitalizuje emisijom akcija u vrijednosti od čak 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva.

Finansijski i stručnjaci za tržište kapitala s kojima je CAPITAL razgovarao slažu se da pomenuta prodaja akcija znači privatizaciju HET-a.

- Ova prodaja akcija znači privatizaciju preduzeća, mijenja se vlasnička struktura, emituje se više akcija nego što HET ima. Ako neko kupi sve, ima većinski paket, što znači privatizacija, bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske. U Odluci nigdje ne stoji ograničenje, odnosno da neko ne može steći više od 10 odsto akcija, što znači da jedno lice može kupiti čitavu emisiju akcija - tvrde stručnjaci za tržište kapitala.

Dodaju da se, pored toga, do sada prilikom prodaje državnog kapitala tražila potvrda ko ima izmirene obaveze, a sada se to ne traži i bilo koji poreski dužnik može da kupi akcije.

- Potpuno je srušen koncept upravljanja javnim preduzećem - kategorični su stručnjaci.

Slažu se i da ima dosta nepoznanica jer nije definisano ko je oslobođen od preuzimanja, ukoliko stekne više od 30 odsto kapitala HET-a.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE

Tagovi: