Propalo više od 1,2 miliona vakcina protiv virusa korona

Od početka vakcinacije protiv virusa korona u Bosni i Hercegovini su zbog isteklog roka propale 1.229.434 vakcine, potvrđeno je za "Nezavisne novine" u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

- Od početka vakcinacije u Srpskoj je propalo 738.149 doza vakcina zbog isticanja roka, a najviše propalih je proizvođača 'AstraZeneca' - naveli su iz Instituta za "Nezavisne novine".

Ništa bolja situacija nije ni u Federaciji jer je, prema podacima Federalnog zavoda, od početka vakcinacije protiv virusa korona zbog isticanja roka trajanja propalo 491.285 doza.

- Najviše vakcina sa isteklim rokom je proizvođača 'AstraZeneca' (303.139), potom 'Pfizer' (155.034),  manji broj u odnosu na ova dva prizvođača imamo vakcine 'Moderna' (20.540), te 'Sinopharm' (8.964) i 'Sinovac' (3.608) doza - naveli su iz Zavoda za "Nezavisne novine".

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, ima više razloga zašto su vakcine u BiH propale.

- Jedan od glavnih razloga propadanja vakcina je taj što smo većinu njih dobili putem donacija u kojima ih je bilo podosta sa skraćenim rokom trajanja - ističe Drljević.

Razlog je i slaba vakcinalna kampanja.

- Slaba kampanja je takođe jedan od razloga. Mnogo vakcina je nabavljeno, a nije iskorišteno jer je vakcinalna kampanja bila loša - ističe Draljević.

Treći razlog propadanja velikog broja vakcina jeste i pojava novih sojeva virusa.

- Treći razlog je taj  da je kovid došao u fazu kada se pojavio novi soj koji nije tako težak i smrtonosan kao što su bili prethodni. Nakon toga je automatski prestala potreba i želja građana za vakcinacijom - rekao je Drljević.

Kako je kazao, da bi se smanjio broj propadanja vakcina i nastavila vakcinalna kampanja potrebno je naučno istraživanje vakcinacije.

- Potrebno je naučno obrazloženje kako vakcina može da nas zaštiti od novog soja virusa, hoće li vakcinisanje imati smisla i koliko će biti otporno na virus - kazao je Drljević.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Bojan Subotić, direktor Doma zdravlja u Prnjavoru, redovnim praćenjem vakcina nisu imali propadanje zbog isteklog roka.

- Redovno pratimo rok vakcina koje dobijamo. Trenutno je kod nas vakcinisanje na veoma malom nivou, primanje buster doze je prošlo, a zainteresovanost za nove doze je minimalna - kazao je Subotić i dodao da vakcina ima dovoljno i svi koji žele mogu da se vakcinišu.

 

nezavisne.com

Tagovi: