Proljetne ture planule još prošle godine

 Iako novinske stupce svakodnevno ispunjavaju vijesti o finansijskoj krizi, interesovanje za osmomartovska i vaskršnja putovanja, kako tvrde u turističkim agencijama, nikad nije bilo veće, pa su tako neke proljetne ture još u decembru popunjene.

Proljetna putovanja, kažu u turističkim agencijama, kreću krajem februara i traju do maja, kada počinju ljetovanja za koja se, takođe, građani već raspituju. Interesovanje za proljetna putovanja je ubjedljivo najveće, tvrde u agencijama, koje imaju pune ruke posla, a top destinacije su Španija i Italija.

Menadžer prodaje u turističkoj agenciji “Hepi travel” Bijeljina Sofija Stevanović istakla je za “Glas” da su neki proljetni programi za putovanje zatvoreni, jer su mjesta popunjena još krajem prošle godine.

- Najveće interesovanje, kad je riječ o proljetnim putovanjima, je za Andaluziju i Lisabon, gdje se putuje sa beogradskog aerodroma, dok je za Rim ostalo slobodno još nekoliko mjesta - kazala je Stevanovićeva.

Dodala je da su izuzetno traženi i Venecija, Verona, Milano, ali i Budimpešta, koja je u proljeće već godinama popularna.

- Od novih destinacija posebno su se izdvojili Klagenfurt, Minimundus, Koruška, a imamo prilično i putnika zainteresovanih za Provansu sa Azurnom obalom - rekla je Stevanovićeva.

Uprkos porastu troškova, cijene putovanja ostale su, kaže, otprilike na prošlogodišnjem nivou. One se kreću u rasponu od 170 do 1.569 maraka, sve zavisno od termina, broja dana i destinacije, ali i prevoza.

Agent prodaje u banjolučkoj turističkoj agenciji “Kontiki” Nada Milojević kaže da je ponuda za proljeće raznolika, te su se potrudili da organizuju putovanja za svačiji džep.

- Najviše rezervacija imamo za putovanja autobusom ili individualnim prevozom u zemlje regiona, jer nemamo mogućnost avio-prevoza iz Banje Luke pa svi koji žele na neku udaljeniju destinaciju moraju prvo da idu do Beograda - kazala je Milojevićeva.

Prema njenim riječima, Banjolučanima je najinteresantnija Španija.

Ništa manje poslom nisu zadovoljne ni turističke agencije u drugim dijelovima Srpske, a o tome svjedoče i u dobojskoj agenciji “Istra travel”, koja radi punom parom.

- Banja Koviljača je trenutno in među starijom populacijom, tu je ostalo još nekoliko slobodnih mjesta, a kreće se 9. marta. Početak marta nam je rezervisan za Beč, Temišvar i Milano. Tokom proljeća uglavnom radimo vikend putovanja sa jednim noćenjem - kazala je Aleksandra Milačak iz ove agencije.

Nada Milojević iz turističke agencije “Kontiki” kaže da su kod njih uveliko počele i rezervacije za ljetovanja. Ponude za ljeto su izbacili još krajem prošle godine, kada su putnici mogli da ostvare i značajne popuste, kojih će biti i u narednom periodu.

glassrpske.com

Tagovi: