Policija četiri sata pretresala Novitovićevu kuću (FOTO)

Banjolučka policija prije nekoliko trenutaka završila je pretres kuće direktora Civilne zaštite Republike Srpske Milana Novitovića uhapšenog juče zbog nezakonitog zapošljavanja stranačkog kolege Branimira Zeljkovića, saznaje portal CAPITAL.

Kuća se nalazi u Petrovdanskoj ulici u banjolučkom naselju Motike, a prema riječima komšija i očevidaca, policija je stigla u ranim jutarnjim časovima.

Jutros oko pola sedam dvoja kola policije parkirala su se pred kuću i sve do 10.30 sati policajci su po njoj kružili i nešto tražili i zapisivali - kazao nam je jedan od stanovnika ove ulice.

Podsjećamo, Novitović je uhapšen juče zbog sumje u krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja.

Kako je to portal CAPITAL otkrio u seriji tekstova, on je Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske mimo svih pravila i procedura angažovao kao svog savjetnika.

Na to je reagovala inspekcija koja je poništila rješenje o imenovanju i naredila Novitoviću da otpusti Zeljkovića jer nije imao obrazovanje za to radno mjesto.

Međutim, umjesto da ga otpusti i ispoštuje zakon, Novitović mijenja sistematizaciju i prilagođava ju Zeljkoviću i njegovoj stručnoj spremi, i to sve uz podršku Vlade Republike Srpske koja mu je dala saglasnost.

Podsjećamo, nakon višemjesečne istrage Zeljkoviću će se suditi  zbog zloupotrebe službenog položaja i malverzacija prilikom nabavki medicinske i zaštitne opreme u vrijeme pandemije virusa korona.

 

CAPITAL.ba