Po prvi put sa Horom bečkih dječaka nastupaju i djevojčice

 Prvi put u istoriji, na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Hora bečkih dječaka, nastupit će i Bečki hor djevojčica.

Zajedno proslavljaju 525 godina postojanja dječačkog hora.

Na svjetski poznatom novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije horovi će u zlatnoj dvorani muzičkog udruženja Musikverein pod dirigentnom palicom Franca Velsera Mosta izvesti polku Jozefa Štarusa. 

Manje je poznato, ali Hor bečkih dječaka od 2004. ima i odjel za djevojčice koji trenutno čini 25 djevojčica od devet do 15 godina. Uglavnom nastupaju u Beču, a njihov sljedeći veliki nastup će biti na jubilarnom koncertu Hora bečkih dječaka 14. maja 2023. u Musikvereinu.

Dječački hor broji ukupno 100 članova, koji dolaze iz 20 zemalja širom svijeta, a žive i pohađaju školu u kampusu hora u Augartenu.

Djevojčice će nastupiti u scenskim kostimima austrijske modne dizajnerice Eve Polescinski inspirisanim mornarskim uniformama članova Hora dječaka. Novi kostimi će po prvi put biti predstavljeni na bini Zlatne dvorane u bečkom Musikvereinu tokom novogodišnjeg koncerta.

Dječaci, podijeljeni u četiri manja hora, uglavnom gostuju u inostranstvu. Naredne godine proslavit će 525. godišnjicu postojanja, a tim povodom bit će objavljena knjiga pod nazivom "Jedan hor osvaja svijet" i set od 25 CD-ova.

nezavisne.com