Obezbijeđeno više od 115 miliona KM za julske penzije

Ministarstvo finansija Republike Srpske obezbijedilo je sredstva neophodna za isplatu julskih penzija za korisnike tog prava u Srpskoj, Federaciji BiH i inostranstvu u iznosu od 115.698.060 KM.

Sredstva će, u skladu sa zakonom, biti doznačena komercijalnim bankama i Javnom preduzeću “Pošte Srpske” danas kako bi počela isplata penzija, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

U skladu sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske da, usljed posljedica inflatornih kretanja, pruži podršku najstarijoj populaciji, od početka godine penzije su povećane za 14 odsto.

Ukupan iznos potreban za isplatu penzija na godišnjem nivou je rebalansom povećan za 89,8 miliona u odnosu na planirani budžet i iznosi ukupno 1,360 milijardi KM.

U planu je i isplata jednokratne pomoći svim penzionerima u Srpskoj, za šta su rebalansom republičkog budžeta takođe obezbijeđena sredstva.

Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će i dalje pratiti makroekonomska kretanja i potrebe korisnika prava na penzijsko-invalidsku zaštitu, i u skladu sa tim vršiti dalja usklađivanja, dodaje se u saopštenju.

capital.ba