Niko nije bio protiv: Ukidaju se akcize, gorivo jeftinije oko 40 pfeninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na prijedlog poslanika SDP, usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Prijedlog zakona je razmatran po hitnoj proceduri, a podržao ga je 31 parlamentarac, protiv niko nije glasao, suzdržanih nije bilo.

Ovo je doneseno kao mjera borbe protiv rasta cijena goriva u BiH koje dostiže rekordne iznose na globalnom tržištu, ali lančano i drugih cijena proizvoda.

Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 feninga, stajalo je u prvobitnom tekstu koji smo preuzeli sa Kliksa, što je sajt Raskrinkavanje ocijenio kao “dezinformaciju”, a naslov koji sugeriše kako je gorivo sada jeftinije kao “klikbejt”.

Prijedlogom je planirano ukidanje akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Na 27. sjednici Predstavničkog doma PSBIH po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, kao i i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanik Mirko Šarović.

Ipak, činjenica da su ovi prijedlozi usvojeni u Predstavničkom domu ne znači da su izmjene i dopune ova dva zakona stupile na snagu, odnosno da su akcize ukinute i da je PDV umanjen, objašnjava sajt Raskrinkavanje.

Kako se navodi u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH, Parlamentarna skupština BiH sastoji se od dva doma: Predstavničkog doma i Doma naroda. Da bi se neki zakon donio, odnosno da bi on stupio na snagu, potrebno je da ga usvoje oba doma.

Dakle, da bi gore spomenuti prijedlozi izmjena Zakona o akcizama i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost stupili na snagu, potrebno je da budu usvojeni i u Domu naroda PSBiH.

Takođe je netačna tvrdnja da je Parlament BiH izglasao ove izmjene, s obzirom da je to uradio samo jedan od dva doma Parlamenta. 

S obzirom na to da se Dom naroda PSBiH još nije odredio o ovim pitanjima, akcize na gorivo nisu ukinute, a PDV za lijekove i osnovne životne namirnice nije smanjen. Do toga će doći samo ukoliko i Dom naroda usvoji spomenute prijedloge.

Po isteku šest mjeseci, prema Prijedlogu zakona, ostavljena je mogućnost Savjetu ministara BiH da svojom odlukom produži za tri mjeseca definisani iznos akcize.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tagovi: