Niko ne zna koliko je nastavnika u Srpskoj zaraženo koronavirusom

U Srpskoj je od početka nove školske godine koronom zaraženo ukupno 63 učenika, ali nadležni ne znaju koliko je nastavnika "pozitivno" na ovaj virus! 

Broj zaraženih osnovaca, srednjoškolaca i nastavnika u Srpskoj prvo smo tražili od Ministarstva prosvjete i kulture gdje su nam rekli da je epidemiološka situacija povoljna, te da nemaju broj zaraženih učenika niti nastavnika. Oni su nas uputili da odgovore potražimo u Institutu za javno zdravstvo RS. 

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske su rekli za naš portal da je od početka ove školske godine do 27. septembra korona potvrđena kod 46 djece uzrasta od šest do 14 godina.

- Do sada je korona potvrđena kod 17 djece uzrasta od 15 do 19 godina – kazali su iz Instituta.

Dodali su da u ovom trenutku nije u planu uvođenje novih protivepidemijskih mjera u školama. Iz Instituta su nas uputili da broj o nastavnicima koji su zaraženi virusom potražimo u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Ponovo smo kontaktirali Ministarstvo i tada nam je rečeno da svaka srednja i osnovna škola u Srpskoj zasebno vodi evidenciju o zaraženima. Ukoliko u nekoj školskoj ustanovi dođe do povećanja broja zaraženih, uprave škola će ih obavijestiti što se do sada, kako su rekli, nije desilo. 

Da u Srpskoj svakodnevno ima desetine novozaraženih koronom pokazuju podaci Instituta za javno zdravstvo Srpske. Naime, u protekla 24 časa dvoje građana je izgubilo bitku s koronom, a virus je potvrđen kod 33 osobe. 

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 97, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 58, a u ostalim bolnicama 39, a na respiratoru je pet osoba.

T. Bubnjević