Magični svijet čarobnjaštva živ i nakon 20 godina

Kao da je juče bilo kada smo prvi put stigli na peron devet i tri četvrtine i ukrcali se na "Hogvorts ekspres", a prošlo je zapravo 20 godina od premijere prvog filma o malom čarobnjaku Hariju Poteru, koji je nastao u mašti slavne književnice Džoan Ketlin Rouling.

Možda se neće proučavati na filmskim akademijama, ali filmovi o Hariju Poteru svakako su zaradili status kultnog klasika. Štaviše, postali su neizostavan dio novogodišnjih praznika širom svijeta - čim temperature počnu da se približavaju nuli, Hari Poter filmovi obavezni su na kućnom repertoaru. I razumljivo je zašto je tako - Hari Poter predstavlja pop-kulturnu zonu komfora kojoj se čitava jedna generacija zaljubljenika u čini, napitke i leteće metle uvijek rado vraća.

A tako će biti i 1. januara 2022. godine, kada će na malim ekranima biti prikazan "Hari Poter Reunion"-  20 godina nakon premijere prvog filma.

Naime, prije dvije decenije u kina je stigao prvi nastavak slavne franšize, "Hari Poter i Kamen mudrosti", a zaljubljenici u životnu priču malog čarobnjaka i njegovih vjernih drugova sa nestrpljenjem očekuju povratak u Hogvorts. Glavni glumci će se na ovom projektu sastati kako bi publici priuštili malo prave čarolije, te ćemo na HBO Maxu ponovno imati priliku da na okupu vidimo Danijela Redklifa, Emu Votson i Ruperta Grinta, a sve kako bi obilježili dvadesetu godišnjicu filmskog spektakla koji im je promijenio živote, ali i djetinjstva djece širom svijeta.

Riječ je zapravo o dužoj dokumentarnoj epizodi koja će prikazati bogatu priču iza Hari Poter filmova, te intervjue s glumačkom postavom, a glavnim će se licima pridružiti i filmaš Kristofer Kolumbus i druge zvijezde koje smo gledali kroz osam kultnih filmova o čarobnjaku i Hogvortsu - publika će imati priliku da vidi Ralfa Fajnsa, Helenu Bonam Karter, Imeldu Stonton, Toma Feltona, Garija Oldmana…

- Prošli smo nevjerovatno putovanje od premijere prvog filma i svjedočili kako se pretvara u impresivan svemir koji je, u najmanju ruku, magičan. Retrospektivni specijal odaće počast svima kojima je ovaj kulturalni fenomen dotakao živote - od talentovane postave i ekipe koja je dala svoje sve za ovu filmsku franšizu, do fanova zbog kojih je svijet čarobnjaka živ i 20 godina kasnije - izjavio je Tom Ašeim, predsjednik "Warner Bros." Studija, koji je od početka zaslužan za stvaranje filmske priče o Hariju i njegovoj borbi sa zlom.

Romani, filmovi, glavni glumci

Fenomen svjetske književnosti, tako bi se najbolje mogla opisati sagu o dječaku čarobnjaku Hariju Poteru, koja se proteže u čak sedam dijelova, od kojih je svaki sljedeći bivao popularniji od onog prethodnog. Džoana Ketlin Rouling, autorka ovih bestselera, ideju je dobila u vozu, dok je putovala od Mančestera do Londona. Podjednako i djecu i odrasle je uvela u nestvaran svijet magije i učinila ga lako dostupnim.

Sedam romana bilo je inspiracija za snimanje osam istoimenih filmova (po radnji sedmog romana snimljena su dva filma) -  "Hari Poter i Dvorana tajni", "Hari Poter i Kamen mudrosti", "Hari Poter i Zatvorenik iz Askabana", "Hari Poter i Vatreni pehar", "Hari Poter i Red feniksa", "Hari Poter i Polukrvni princ", te "Hari Poter i Relikvije smrti".

Pored Harija, glavnog junaka romana i filmova, radnja prati i njegove vjerne prijatelje, Hermionu Grejndžer i Rona Veslija, koji su takođe, kao i Hari Poter, učenici Hogvortske škole za čarobnjaštvo i vještičarenje.

Hari Poter je glavni lik u romanskoj sagi o malom čarobnjaku, a u filmovima ga tumači glumac Danijel Redklif.  U knjigama i filmovima postoji i legenda po kojoj je čuven u čarobnjačkom svijetu, i to zbog svog obračuna sa zlim čarobnjakom lordom Voldemorom, glavnim negativcem u serijalu, kada je bio star samo godinu dana. Voldemor, jedan od najmoćnijih zlih čarobnjaka svih vremena, tada je izgubio svoje moći.

Rupert Grint postao je poznat glumeći Rona Veslija, riđokosog prijatelja Harija Potera. Grint je ulogu Rona dobio sa 11 godina, a prije toga je prilike da se oproba u glumi imao samo u školskim predstavama i u svojoj lokalnoj pozorišnoj grupi. Od 2001. godine, pa sve do 2011. godine, znači tokom čitave decenije, glumio je u svih osam filmova o Hariju Poteru.

Treća glavna junakinja u filmovima o Hariju Poteru je Ema Votson. Proslavila se ulogom Hermione Grejndžer, a prije toga je, baš kao i Ron, glumila samo u školskim predstavama. Tokom igranja u filmovima o Hariju Poteru zaradila je više od deset miliona funti, a kasnije je stekla i status aktivistkinje u borbi za ženska i ljudska prava.

Uspjeh i zaštita autorskih prava

Pored ogromnog komercijalnog uspjeha i svjetske popularnosti, Roulingova, ali i sami romani i filmovi, nailazili su na mnoge kontroverzne i pravne sporove.

Knjige su bile predmet niza sudskih sporova, a sve zbog navodih kršenja autorskih prava i krađe zaštitnih znakova. Popularnost i visoka tržišna vrijednost naveli su Roulingovu, njene izdavače, a i filmskog distrubutera "Warner Bros." da preuzmu zakonske mjere za zaštitu autorskih prava, koja su uključivala zabranu prodaje imitacija Harija Potera. Bilo je i mnogo religioznih konzervativaca koji su u javnosti tvrdili da romani, ali i filmovi, promovišu vještičarenje i razne vrste sekti, te da zbog toga nisu pogodne za djecu, ali ni za odrasle. Brojni kritičari pokušavali su da ospore rad DŽ.K. Rouling navodeći da u knjigama promoviše različite vrste političkih programa i tako suptilno pokušava da utiče na izborno tijelo u SAD.

"Hari Poter i Kamen mudrosti"

Knjiga izdata 1997, film u režiji Kristofera Kolambusa objavljen 2001. godine

Priča počinje životom Harija Potera koji je ostavljen kao beba na pragu kuće i odrasta u ostavi ispod stepeništa, te je meta stalnih maltretiranja tetke i teče. Ali kada sove počnu da opsjedaju njihov dom, noseći na njega adresirana pisma, život mu se iz mijenja iz korijena. Od poludžina Hagrida saznaje za svoje čarobnjačko nasljeđe i magijski svijet skriven iza kulisa svakidašnjice, poput perona devet i tri četvrtine, početne stanice čarobnog voza koji Harija vodi do Hogvortsa, škole za vještičarenje i čarobnjaštvo, srca svijeta magije.

"Hari Poter i Dvorana tajni"

Knjiga izdata 1998, film u režiji Kristofera Kolambusa objavljen 2002. godine

Drugi dio romana, ali i filma počinje pričom misterioznog pojavljivanja kućnog vilenjaka Dobija, a njegovi pokušaji da spriječi Harija da se vrati na Hogvorts navode Darslijeve da ga stave u kućni pritvor do daljeg. Spas stiže u vidu letećeg automobila, kojim upravljaju Ron i njegova braća. Poslije raspusta provedenog u Jazbini, nesvakidašnjoj kući Vizlijevih, dramatičnim dolaskom na Hogvorts započinje nova školska godina.

"Hari Poter i Zatvorenik iz Askabana"

Knjiga izdata 1999, film u režiji Alfonsa Kuarona objavljen 2002. godine

Treći dio donosi priču o trećoj hogvortskoj godini i ljetu koje joj je prethodilo… Darslijevi, suroviji nego ikada prije, maltretiraju Harija za svaku sitnicu. Za to vrijeme, zemlja je u strahu i panici. I to oba njena svijeta - i normalni i čarobnjački. Razlog je Sirijus Blek, jezivi i monstruozni ubica koji je pobjegao iz najbolje čuvanog zatvora na svijetu - Askabana, kako bi podmirio još nekoliko starih računa… A priča se da mu je cilj samo jedan - sam Hari Poter, koji mu pripada na neki sasvim poseban način…

"Hari Poter i Vatreni pehar"

Knjiga izdata 2000, film u režiji Majka Nevila objavljen 2005. godine

Četvrti dio knjige i filma govori o pojavi Smrtoždera i Mračnog znaka tokom svjetskog prvenstva u kvidiču koji označavaju jačanje Voldemorove moći. Hari ima preče brige: protiv svoje volje postaje takmac Tročarobnjackog turnira, drevnog nadmetanja tri najstarije čarobnjačke škole. Međutim, stoji li iza Tročarobnjačkog turnira neka zlokobna prijetnja? U jeku takmičenja i nevjerovatnih podviga od kojih zastaje dah, daleko ozbiljnija pitanja traže svoje prave odgovore, a mnoga od njih na sebi nose i jezivi znak sve prisutnije smrti

"Hari Poter i Red feniksa"

Knjiga izdata 2003, film u režiji Dejvida Jejtsa objavljen 2007. godine

Peta priča pod nazivom "Red feniksa" označava veliki pokret otpora. Nakon napada dementora na Harija i njegovog rođaka Dadlija, profesori i čarobnjaci prinuđeni su da ponovo aktiviraju pokret otpora pod nazivom "Red feniksa". Na Dambldorovo insistiranje, Hari pokušava da zatvori svoj um od kontrole lorda Voldemora. Uči Oklumenciju sa zlokobnim profesorom Snejpom, a pritom pokušava i da svoje prijatelje obuči odbrambenim činima da bi bili spremni za predstojeće bitke.

"Hari Poter i Polukrvni princ"

Knjiga izdata 2005, film u režiji Dejvida Jejtsa objavljen 2009. godine

Šesta hogvortska godina u životu Harija Potera, ujedno i šesti roman, od početka nosi izvjesnu tminu i slutnju zle kobi. Mračne prilike promiču kroz svaku stranicu ove uzbudljive priče. I sam naslov sugeriše da Hari svoje vrijeme provodi uz Polukrvnog princa, a da pritom niko, ni sam Hari, ne zna o kome je riječ, sve do pred kraj ove priče. Dambldor Harija uvodi u svijet jezivih sjećanja i još strašnijih predviđanja. To samo učvršćuje njihov odnos, odnos dva čarobnjaka koji jedino zajedno mogu da spasu svijet od sve bliže i gotovo sigurne propasti.

"Hari Poter i Relikvije smrti"

Knjiga izdata 2007, dva dijela filma u režiji Dejvida Jejtsa objavljena 2010. i 2011. godine

"Hari Poter i Relikvije smrti" je konačno razrješenje drame, toliko željeno čekani odgovor na pitanje ko će preživjeti i ko je konačni pobjednik u epskoj borbi dobra i zla. U toj borbi Hari Poter nije ni najmanje usamljen, ali i mračni gospodar Voldemor ima silu jaču nego ikad prije. Dambldor je Hariju povjerio ključni zadatak za opstanak i prevagu dobra, ali je tolike tajne ponio sa sobom, u svijet s one strane života. Našeg junaka stoga razdiru sumnje i iznevjerena očekivanja, koja samo rastu sa približavanjem završnog sukoba - rata oko Hogvortsa i svih tajni koje su u njemu pohranjene.

(Nezavisne novine)

Tagovi: