Kocka u Srpskoj dokotrljala 13 miliona KM više

Da sve veći broj građana u Srpskoj svoje vrijeme i novac troši na igre na sreću potvrđuju i podaci Republičke uprave za igre na sreću, koja bilježi porast u prihodima ove godine za 38 odsto.

Naime, prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću za prvih šest mjeseci tekuće godine značajno su uvećani u odnosu na isti period prethodne godine.

- U prvoj polovini ove godine ostvareni prihodi od igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću iznosi čak 46.879.919,44 KM - navode za "Nezavisne novine" iz Republičke uprave za igre na sreću.

Kako su istakali, za prvih šest mjesci prošle godine prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću iznosio je 33.863.934,44 KM.

Igor V., banjalučki student, kazao je da često odigra neku igru na sreću u nadi da će ostvariti dobit.

- Moje društvo i ja često nakon predavanja svratimo u kladionicu. Mnogo puta sam i dobio, tako da se zbog toga često i vraćam - kazao je ovaj mladi Banjalučanin.

Naime, kladionicu je krenuo posjećivati prvenstveno jer su tamo išli njegovi vršnjaci, a kako kaže, sada im je to postala gotovo svakodnevica.

- Na početku nisam bio zainteresovan, ali sada mi je postala navika. Trudim se da ne idem prečesto, jer sam mnogo puta i izgubio novac - zaključuje Igor V.

Kako je za "Nezavisne" rekao ekonomista Saša Grabovac, na povećanje prihoda od igra na sreću utiču dva ključna faktora.

- Glavni faktor je izmijenjena zakonska regulativa o načinu organizacije oporezivanja dobiti, dok je drugi razlog teški životni uslovi u kojima danas građani žive - rekao je Grabovac.

Prema njegovim riječima, građani se nalaze u teškom materijalnom statusu, što ih navodi da tragaju za svakim mogućim načinom da što lakše zarade novac te poprave svoje finansijsko stanje.

- Građani su u teškom socijalnom stanju, a vrlo često izlaz iz te situacije traže upravo u igrama na sreću - kazao je Grabovac.

Kako zaključuje, to su dva ključna razloga što veći broj građana svoj novac ulaže u igre na sreću, s tim da, kako kaže, vjeruje da na to utiču i brojni drugi elementi.

Podsjećamo, kako su "Nezavisne novine" ranije pisale prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću za devet mjeseci 2021. godine iznosio je 48.631.588 KM, a kako su tom prilikom stručnjaci objasnili građani Srpske su izlaz iz kovid krize najviše tražili u kocki.

nezavisne.com

Tagovi: