Ko su vođe kriminalne grupe uhapšene u akciji “Kodeks”

Policijskom akcijom „Kodeks“ u Banjaluci je razbijena kriminalna grupa koja se duže vremena bavila prodajom droge na području Banjaluke, a prilikom hapšenja oduzeto je više od dva kilograma narkotika.

Kako Srpskainfo saznaje, vođe ove grupe su bili Milorad Vuković zvani Luis i Luka Brković. Luis je godinama poznat policiji po krivičnim djelima, a i visokorangirani je član moto kluba „United tribuns“, a koji je Njemačka prije par godina označila kao državnu opasnost.

Brković je jutros izbjegao hapšenje, a kako Srpskainfo saznaje, on se trenutno nalazi u Srbiji.

– Osim Luisa, uhapšeni su i Darko Jarić, Petar Marjanović, Aljoša Marković, Filip Bojić, Goran Đurica, Vladimir Zečić i Dragan Dragičević – rekao je izvor Srpskainfo.

Darko Jarić je bivši bokser i zaposlen je u jednoj državnoj instituciji, a hapšen je ranije zbog krađa i napada, Brković je takođe poznati kik-bokser iz Banjaluke, a koji se navodno nalazi na turniru. Osumnjičeni Đurica je vlasnik teretane „Univerzum“ koja se nalazi u centru Banjaluke.

Izvor Srpskainfo pojašanjava da je ova kriminalna grupa bila dobro organizovana i da su bili veoma oprezni prilikom trgovine drogom.

– Inspektori su radom na terenu došli do informacija da se osumnjičeni bave prodajom droge, ali je na početku bilo teško prikupiti dovoljno dokaza protiv njih. Oni su zatim stavljeni pod posebne istrage, odnosno policija je duže od šest mjeseci pratila njihovo kretanje i prisluškivali su im telefone – pojasnio je pomenuti izvor.

On dodaje je i pored toga bilo veoma teško doći do dokaza, pošto su bili veoma oprezni.

– Najčešće su komunicirali preko društvenih mreža, a rijetko su koristili telefone. Za marihuanu i kokain su imali posebna imena, pa su tako izbjegavali da ih se poveže sa drogom – kaže izvor Srpskainfo.

Dodaje da kada je riječ o prodaju kokaina, da su za te poslove bili zaduženi Luis, Brković i Marjanović. Takođe, Luis i Brković su imali jake veze sa kriminalnim grupama u regionu.

– Novac zarađen od droge na sve načine su pokušavali gurnuti u legalne tokove. Pa da bi „oprali“ novac najčešće su kupovali nekretnine na području Banjaluke. Uglavnom bi to bile stare kuće, koje bi zatim renovirali i prodavali i tako legalizovali novac – pojasnio je naš sagovornik.

Prilikom hapšenja od njih je oduzet i skupocjeni terenac „Range rover“.

Portaprol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić je pojasnila da je policija pretersla ukupno 14 lokacija na području Banjaluke.

– Prilikom pretresa prostorija koje koriste osumnjičeni, pronađeno je i oduzeto oko 2,104 kilograma marihuane, te oko 260 grama kokaina – rekla je Mučibabićeva.

Ona je dodala da je policija pronašla i dvije mrvilice za opojnu drogu, dvije digitalne vage, više mobilnih telefona, gumene palice, metalnua teleskopsku palicu, službene lisice, šest noževa, pancirni prsluk kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela.

– Akcija se sprovodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a po naredbama Okružnog suda Banjaluka. Određene aktivnosti u okviru ove akcije su i dalje u toku – istakla je Mučibabićeva.

IME AKCIJE

Izvor iz istrage, otkrio je za Srpskainfo kako je akcija hapšenja dilera dobila naziv „Kodeks“. – Radi se o tome da su svi članovi imali tačno podjeljene uloge i neku vrstu kodeska ponašanja. Tačno se znalo ko je bio zadužen za nabavku droge, ko za pakovanje, a ko je imao ulugu da je prodaje. Takođe se tačno znalo i ko je upravljao zarađenim novcem – iskao je naš sagovornik.

(Srpskainfo)

Tagovi: