Kako očistiti mašinu za sudove

Kao i kod većine stvari, redovno održavanje olakšava posao, ali postoje neki preventivni koraci koje možete da uradite kako biste održavali čistu unutrašnjost mašine.

Koristite kvalitetan deterdžent za posuđe, koji pomaže u ispiranju naslaga i masnoća. Ako imate tvrdu vodu, razmislite o tome da ugradite omekšivač vode za cijelu kuću ili jednostavnije - dodajte so u mašinu kako biste spriječili pojavu fleka od kamenca.

Koliko često je neophodno da čistimo mašinu za suđe?

Zavisi od toga koliko je koristite. Međutim, postoje svakodnevne, nedjeljne i mjesečne navike, koje će vam pomoći u održavanju.

Svaki dan - uklonite vidljive ostatke hrane

Jednom nedjeljno - obrišite vrata, gumu i izvadite i očistite filter.

Jednom mjesečno - dubinski očistite unutrašnjost.

Po potrebi - očistite spoljašnjost, ivice i unutrašnjost od kapljica i fleka.

Da li smijete da perete unutrašnjost mašine za suđe sredstvima sa izbjeljivačem?

Ne, izbjeljivač se ne preporučuje, naročito ako mašina za suđe ima unutrašnjost od nerđajućeg čelika. Mada, neki deterdženti sadrže izbjeljivač, ali to su minimalne količine kako bi se uklonile mrlje od kafe i čaja sa šolja i drugog posuđa.

Nikada nemojte koristiti izbjeljivač sa sirćetom - kombinacija ta dva sastojka može da stvori potencijalno smrtonosni gas hlor.

Kako čistiti mašinu za suđe?

Korjen većine problema sa mirisom obično su ostaci hrane u mašini. Nakon svakog ciklusa pranja, izvucite donju rešetku i ubrusom uklonite komadiće hrane kako biste spriječili neželjene mirise.

Za čišćenje vrata - odaberite vlažnu krpu ili sunđer kako biste obrisali ostatke hrane koji su se nakupili.

Za čišćenje gume na vratima - starom četkicom za zube pažljivo obrišite prljavštinu. Ako nema previše prljavštine, prebrišite gumu vlažnom krpom ili papirnim ubrusom.

Kako očistiti filter?

Ako filter nije čist, neće biti ni suđe ni ostatak mašine. Izvucite donju rešetku i izvadite ga, a ovo je korak po korak za čišćenje (Ako niste sigurni kako da izvadite filter, provjerite uputstvo za upotrebu).

1. Uklonite filter i isperite ga toplom vodom.

2. Starom (mekanom) četkicom za zube istrljajte mrežicu i plastični okvir kako biste uklonili masnoću ili čestice u pukotinama. Zatim ga isperite.

3. Vratite filter na mjesto.

4. Jednom mjesečno dubinski očistite mašinu za suđe, a čišćenje filtera je najvažnije.

Oprez: Provjerite da li ste vratili filter na mjesto. Nemojte koristiti mašinu za suđe ako filter nije dobro pričvršćen, jer možete ozbiljno da oštetite uređaj i izgubite garanciju, prenosi Informer.

 

nezavisne.com

Tagovi: