Jelena Trivić osniva novu stranku sa Milanom Radovićem i Igorom Radojičićem?

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske na prethodnim opštim izborima, mogla bi da krene u samostalnu političku borbu, a spekuliše se da je već predala dokumentaciju za osnivanje nove političke partije.

Povodom ovih informacija, pokušali smo dobiti komentar od Trivićeve, ali na pozive i poruke “Nezavisnih novina” nije odgovorila. Tajnoviti su i u PDP-u.

Iskreno, ne znam 100 odsto. I ja čujem kao i većina. Nije nikakva svađa, ali odlučila je da se distancira, ja to poštujem. Ali ne mogu potvrditi - kazali su naši izvori iz ove stranke.

Ništa više nije rekao ni poslanik PDP-a u parlamentu Srpske Milanko Mihajilica.

- To je pitanje za organe stranke, ali bih volio da ona ostane u PDP-u - poručio je Mihajilica.

Ako se zaista ispostavi tačnim, te Jelena Trivić napusti PDP i osnuje svoju stranku, otvaraju se brojna pitanja: Da li će to nešto promijeniti u političkom smislu? Ko će od toga imati najveću korist? Ko bi mogao sa Trivićevom u novu stranku? Koji bi bili pravci djelovanja?

Novinar “Nezavisnih novina” Uroš Vukić nedvosmisleno smatra da osnivanje nove partije od nekada glavnog opozicionara neće promijeniti ništa.

- U svemu tome, i u slučaju da ta partija koju je Trivićeva navodno osnovala zaživi, najveću korist imaće vlast, jer glasovi koje ona može dobiti su uglavnom u biračkom tijelu PDP-a i SDS-a - smatra Vukić.

On naglašava da je ipak još uvijek rano praviti bilo kakve procjene.

Zavisi od toga ko će uz Trivićevu biti u toj partiji, koliko novca ima za razvoj partije itd. Sve to utiče na krajnji rezultat, ali kako stvari sada stoje, od te nove partije ne treba očekivati mnogo. Na kraju krajeva, i politički kredibilitet Trivićeve ozbiljno je poljuljan nakon što je proglasila i proslavila pobjedu za predsjednika Republike Srpske, što se na kraju ispostavilo kao netačno. U ovom trenutku puno je nepoznatih u toj jednačini oko osnivanja stranke, i tek nakon unutarstranačkih izbora u PDP-u moće se reći nešto više, jer ta dva procesa duboko su povezana - poručio je Vukić.

U spekulacijama se, osim osnivanja nove stranke, ide i još dalje.

- Posljednjih dana smo čuli da Jelena Trivić osniva novu partiju i da to radi zajedno sa Milanom Radovićem, te da bi zajedno s njima mogao da bude bivši gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić. Ali sve su to, ponavljam, spekulacije - kaže novinar Darko Momić, te dodaje:

- Volio bih da je sve to tačno, jer to nama novinarima garantuje pune ruke posla. Njena i Draškova kandidatura unijele bi puno dinamike u trku za gradonačelnika Banje Luke koja nas čeka već naredne godine. U toj hipotetičkoj situaciji moguće je da se obistini poslovica ‘dok se dvoje svađaju, treći izvlači korist’, ali u svakom slučaju biće interesantno - smatra Momić.

Prema njegovim riječima, svima je, uprkos situaciji na izborima i poslije toga, bilo jasno da Trivićeva nije rekla posljednju riječ u politici.

Nebojša Tojagić, politički analitičar, kaže da se već odavno govori o mogućnosti da Trivićeva osnuje svoju stranku sa grupom ljudi koji su nezadovoljni stanjem u PDP-u, ali i vlastitim statusom u stranci.

To se posebno vidjelo nakon što su se ona i njen partijski kolega i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković otvoreno verbalno sukobili, a upravo se njih dvoje najviše spominju kao novi predsjednici PDP-a.

Mislim da će Sabor PDP-a i izbor predsjednika stranke biti ključan događaj, nakon čega će vrlo vjerovatno doći do osipanja dijela članstva, koje će krenuti sa onom strujom koja izgubi pozicije unutar stranke - kaže Tojagić.

Ako dođe do rasipanja na dvije strane, jedini pobjednik je, prema njegovim riječima, Milorad Dodik i SNSD.

- Po meni, ovakav scenario će dodatno razbiti opoziciono biračko tijelo, jer opozicija funkcioniše na sistemu spojenih posuda. Ne vidi se neko novo biračko tijelo, dok se postojeće opoziciono biračko tijelo pred svake izbore samo drugačije raspodijeli. Rast PDP-a ili Vukanovića znači siguran pad SDS-a i obratno. To je realnost sa kojom se moraju suočiti i jedni i drugi”, zaključio je Tojagić.je realnost sa kojom se moraju suočiti i jedni i drugi - zaključio je Tojagić.

nezavisne.com

Tagovi: