Hrabra Nika iz Banje Luke pobijedila otrovnog poskoka

 Sa samo sedam godina, djevojčica Nika iz Banje Luke uspjela je da pobijedi otrovnog poskoka, koji je čak dva puta ugrizao za nogu.

Ova hrabra djevojčica trenutno se oporavlja u porodičnom domu u Banjoj Luci, uz veliku brigu svojih najbližih. Najteži dani srećom su iza njih, ali te slike iz bolničke sobe, paniku zbog oticanja noge i visoke temperature, nikada neće moći da zaborave.

- Noga joj je nakon ujeda toliko otekla da je bila skoro kao moja, ali sada se polako sve vraća u normalu. Nalazi su joj bolji, završila je s terapijom, primila sve antibiotike, samo još mažemo nogu, koja je i dalje malo otečena i plavkaste boje - priča njena majka Jelena Salapura za Srpskainfo.

Sve se odigralo prije desetak dana, kada su bili u posjeti baki i djedu u Bosanskom Petrovcu. Igru brata i sestre u dvorištu iznenada je prekinuo poskok, koji je Niku ugizao za zglob lijeve noge. Vrisku i strah nadvladala je pribranost roditelja koji su se brzo uputili ka Domu zdravlja, čija ekipa je Niki pružila prvu pomoć i odmah transportovala do bolnice u Bihaću. Tamo je Nika primila čak tri doze protivotrova i brojne terapije, nakon čega je otok počeo da spada.

Najgore je prošlo, ali ona nije toliko ni svjesna da je bila životno ugrožena. U početku se čak čudila što je tolika gužva oko nje. Dok je bila pod temperaturom pitala me je zašto je bolesna. Rekla sam joj: “Ugrizla te je zmija, zar se ne sjećaš”, a ona će meni: “Pa zar sam se ja od toga razboljela?” - prepričava nam njena majka.

Ipak, Nika je svima pokazala kakav je borac i da s pravom nosi ime “Pobjeda”.

Nakon uspješnog bolničkog liječenja i višednevnog ležanja, glavno pitanje ove djevojčice sada je: kada će ponovo moći napolje da se igra s drugovima.

Mora još neko vrijeme da miruje, ali jedva čeka povratak u školu. Javljaju joj se drugari iz razreda, kao i iz komšiluka, što je mnogo raduje. Još se malo boji trave, ali nadamo se da će i to prevazići. Mi često boravimo u prirodi, idemo na izlete i uvijek smo djecu upozoravali da paze kuda hodaju, ali ko bi se nadao da će se ono od čega strahuješ dogoditi baš u dvorištu - kaže majka Jelena.

Roditelji još jednom zahvaljuju medicinarima u Domu zdravlja Bosanski Petrovac i Bolnici “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću, koji su bili uz Niku u najtežim trenucima, kao i svim prijateljima za riječi podrške koje im svakodnevno stižu.

nezavisne.com

Tagovi: