Elektronski recepti ponovo u funkciji

Elektronsko propisivanje recepata od danas ponovo u funkciji, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.

Iz Fonda su naveli da je nakon hakerskog napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/ postepeno omogućavan rad u ovom sistemu, te da su se poslije detaljnih testiranja stekli uslovi za ponovno propisivanje elektronskih recepata, kao i upotrebu elektronske zdravstvene kartice.

- Elektronsko propisivanje recepata znači da ljekari više ne moraju da štampaju recepte, a pacijent se u apoteku javlja samo sa e-karticom i na osnovu nje dobija propisanu terapiju - navodi se u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju osiguranike da sa sobom nose elektronske zdravstvene kartice da bi mogli da ostvaruju zdravstvenu zaštitu i podižu lijekove u apotekama.

- Isključiva upotreba elektronske kartice najbolja je zaštita ličnih podataka i kompletnog sistema, jer eventualne greške i potencijalne zloupotrebe sistema uz upotrebu kartice nisu moguće - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da elektronska kartica obezbjeđuje jedinstvenu identifikaciju korisnika, te eliminiše potrebu za ručnim unošenjem podataka, poput imena i prezimena ili jedinstvenog matičnog broja pacijenata, a samom osiguraniku omogućava bolju kontrolu i zaštitu njegovih medicinskih i ličnih podataka.

Važno je da pacijenti uvijek sa sobom imaju karticu jer i u slučaju eventualnih problema sa njenim očitavanjem, zdravstveni radnici će imati mogućnost da u sistem unesu broj kartice, ali više ne mogu da unose lične podatke pacijenata - pojasnili su iz Fonda.

Podsjetili su i da je isključiva upotreba elektronskih kartica bila predviđena od 1. januara ove godine, ali da je zbog hakerskog napada na IZIS taj rok morao biti prolongiran.

banjaluka.net

Tagovi: