Dom naroda i dalje blokiran zbog Izbornog zakona BiH

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je prije mjesec dana i nema naznaka da će u skorije vrijeme biti nastavljena, a u slučaju da vlast na nivou BiH dogovori novi Izborni zakon BiH, velika je vjerovatnoća da on neće dobiti podršku SDA, DF-a i SBiH, što u konačnici znači da neće biti ni usvojen.

Naime, Bošnjaci, predvođeni delegatima SDA, 18. marta napustili su sjednicu Doma naroda pod izgovorom da ne žele da raspravljaju o Zakonu o Ustavnom sudu BiH koji je predložio Želimir Nešković, delegat SDS-a u Domu naroda. Ipak, već tada, srpski delegati u Domu naroda su govorili da je razlog za napuštanje sjednice Izborni zakon BiH koji je ranije usvojen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i koji bi vjerovatno prošao i Dom naroda. Međutim, u tom trenutku Bošnjacima nije odgovaralo da taj Izborni zakon dobije podršku jer je danima prije toga bilo jasno da će Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nametnuti svoje izmjene Izbornog zakona, a što se na kraju ispostavilo kao tačno.

Dakle, trenutno na dnevnom redu prekinute sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nalazi se Izborni zakon BiH koji je predložila SDA, a koji je ranije prošao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Ta sjednica će se morati nastaviti i na dnevnom redu je taj zakon. Kada će biti sjednica ne zna niko. U utorak će možda biti sastanak Kolegijuma Doma naroda gdje će pokušati dogovoriti nastavak sjednice, ali to je pod znakom pitanja - ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, za Bošnjake i Hrvate na snazi formalno-pravno je zakon koji je nametnuo Šmit, s tim da su lideri koji čine vlast na nivou BiH dogovorili da do petka, 27. aprila, usvoje novi tekst, što je malo vjerovatno.

- I ako usvoje taj novi zakon pitanje je može li on proći Dom naroda jer u Klubu Bošnjaka glavnu riječ vodi SDA. Osim dva delegata SDA tu su po jedan iz DF-a, SBiH i NiP-a, ali to znači da SDA kontroliše četiri delegata - ispričao je isti izvor.

Još jedan od problema je i taj što su izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje su pred Domom naroda praktično izmjene sada već starog zakona, odnosno onoga prije nego što ga je izmijenio Šmit. U slučaju da se i usvoje te izmjene, one bi se poklopile s onim Šmitovim, što bi dovelo do brojnih nedoumica, tačnije postavilo bi se pitanje koji zakon se mijenja.

Da li će delegati SDA prihvatiti da se raspravlja o Izbornom zakonu BiH na sjednici Doma naroda u petak nismo uspjeli saznati, a njihove kolege iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekle su da to nije pitanje za njih.

nezavisne.com

Tagovi: