Cijene goriva u BiH ponovo divljaju: Premašiće tri marke

 

Cijene goriva u BiH ponovno rastu, a može se očekivati da će cijene preći i tri marke za litru, kazao je za "Nezavisne novine" Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

- Cijene sirove nafte na svjetskim berzama je trenutno 87 dolara, što je najveća cijena u ovoj godini i gledajući od početka godine cijena je porasla za 10 dolara, a u posljednjih sedam  dana skočila je za šest dolara - kazao  je Bečarević i dodao da je očigledan trend rasta.

Kako je rekao, razlozi rasta su u smanjenju proizvodnih kvota, te dodaje da zemlje proizvođača sirove nafte žele cijenu barela višu od 90 dolara.

- I ako dođe do tog rasta nema dileme da će cijene na benzinskim pumpama u BiH biti veće od tri marke - kazao je Bečarević.

Dodao je da i ove sadašnje cijene ozbiljno utiču na standard potrošača.

Super 98 je od jutros na pojedinim pumpama 2,91 KM, a Super 95 2,71 KM. U narednim danima sigurno očekujemo veće cijene, sigurno za pet feninga - kazao je Bečarević.

Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, kazao je da u Srpskoj nije došlo do rasta cijene goriva, ali da berze kažu da bi trebale.

- Do kraja ove sedmice ne očekujemo da će cijene rasti na pumpama u Srpkoj, ali budući da cijene na berzama rastu za očekivati je da i kod nas dođe do viših cijena, ali ne možemo da preciziramo za koliko - kazao je Savić.

nezavisne.com

Tagovi: