Bitcoin nikako da prebaci preko 25.000 dolara

 Najveća kriptovaluta Bitcoin nikako ne uspijeva da se oporavi od strmoglavog pada i prebaci preko 25.000 dolara vrijednosti, čak ni nakon periodičnih uzleta.

Cijena ove kriptovalute, koja je početkom 2023. godine ulila nadu u oporavak i oživljavanje kriptotržišta i podigla Bitcoin sa 17.000 na današnji nivo, odjednom je stala i nastavila da se vrti u prosjeku oko 24.500 dolara.

Bitcoinom se danas trguje na oko 24.182 dolara, a maksimum koji je postigao u februaru bio je na 24.786 dolara, 16. februara.

Prema pisanju inostranih medija, prelazak na nivo iznad 25.000 dolara zavisi od performansi tehnoloških kompanija koje se očekuje nakon silaska prvog kvartala.

- Tehnološke firme su prošle godine loše poslovale i sve zavisi od toga kako će se oporaviti u prvom kvartalu. Zato Bitcoin ne napreduje dalje, a kvartalni rezultati biće poznati početkom aprila - piše CoinDesk.

Bitcoin obično prati Nasdaq indeks koji je zasnovan na uspješnosti tehnoloških kompanija.

Takođe, podaci sa platforme za pregled grafikona TradingView pokazuju da je dominacija digitalnog tokena Tethera, odnosno udjela stabilne kriptovalute u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji kriptovaluta, ostala stabilna na nivou od 6,5 odsto od kraja januara, što je znak da se trgovci opredjeljuju za tu stabilnu valutu.

Kriptonovčić Ethereum je danas koštao 1.650 dolara i uprkos malom padu od dva odsto, ipak je zabilježio rast od preko 300 dolara za samo mjesec dana.

Ipak, posljednjih dana mali je broj kriptovaluta u zelenom, većina ih bilježi opadanje vrijednosti. Najveće gubitke bilježe Index Chain za 12,6 odsto, Fetch.ai za 12,5 odsto, Injective Protocol za gotovo 12 odsto i SuperRare za 11,3 odsto.

Najveći rast zabilježili su Ankr od 51 odsto, Stacks od 21,50 odsto, Yearn Finance od 14,5 odsto i Ren od 12 odsto.

CAPITAL.ba